Jackie Sleper
Persberichten

Persbericht, september 2012

Utrecht, 24 september 2012

Jackie Sleper uit Nederland en Jivya Soma Mashe uit India exposeren gezamenlijk in Utrecht

Interactieve dubbeltentoonstelling SOIL met kunstenaars die 'live' creëren

De tentoonstelling SOIL, een culturele samenwerking tussen de Utrechtse beeldend kunstenaar Jackie Sleper en 2009 Prins Claus Laureaat Jivya Soma Mashe uit India, opent op zondag 7 oktober in Utrecht. De twee kunstenaars verkenden elkaars werelden vanuit hun verschillende culturele achtergrond en creëerden zo opzienbarende werken. De tentoonstelling in het atelier van Jackie Sleper aan de Schalkwijkstraat in Utrecht wordt geopend door curator Sushma K. Bahl, en Lilian Gonçalves-Ho Kang You, voorzitter van het Prins Claus Fonds bestuur. Beide kunstenaars werken die zondagmiddag onder toeziend oog van het publiek gezamenlijk 'live' aan een doek.

SOIL wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Claus Fonds. Naast de dubbeltentoonstelling geven beide kunstenaars lezingen en presentaties. De initiator van het SOIL-project is Sushma K. Bahl. Zij bracht de gelauwerde Indiase kunstenaar Jivya Soma Mashe en de Nederlandse Jackie Sleper samen. Sushma K. Bahl is onder meer de ontdekker van de wereldbefaamde kunstenaar Anish Kapoor.

Levenscyclus
SOIL (aarde) gaat over de levenscyclus: geboorte-leven-dood-wedergeboorte. Een thema dat de twee kunstenaars sterk met elkaar verbindt. "Vanuit de aarde komt alle verandering en vernieuwing. Dat is universeel", aldus Jackie Sleper. "De flora, fauna en de natuurlijke hulpbronnen van de planeet aarde, ooit zo liefdevol door voorgaande samenlevingen, culturen en religies gekoesterd, worden steeds meer door hebzucht en nonchalance vernietigd en uitgeput. Met onze creaties brengen we dat gegeven onder de aandacht." Op de tentoonstelling SOIL zijn zo'n dertig werken van Mashe en Sleper te zien.

Kinderen werken met kunstenaars samen
Beide kunstenaars geven op maandag 8 en dinsdag 9 oktober workshops schilderen en werken met organische materialen. Dit alles maakt SOIL tot een interactieve beleving; niet alleen voor volwassenen, maar ook voor leerlingen van basis- en middelbare scholen uit Utrecht en omgeving. De workshops vinden eveneensplaats in de Schalkwijkstraat 4 in het Museumkwartier, in deUtrechtse binnenstad.

SOIL is tot en met zaterdag 13 oktober te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.00 uur en verder op afspraak. De tentoonstelling SOIL, zoals die in Utrecht is te zien, gaat in 2013 naar de National Gallery of Modern Art en het Indira Gandhi National Centre for the Arts, beide in New Delhi.

Over Jackie Sleper
De beeldende kunst van Jackie Sleper is vaak geïnspireerd door haar studiereizen naar verre landen. Zo dienden China, Spanje en Schotland als bronnen voor inmiddels wereldwijd verkocht werk. Jackie Sleper won in 2007 de eerste prijs bij de Biennale in Florence in de categorie sculpturen en installaties.Mexico en India nodigden haar uit om een impressie van beide landen te maken. Dat werk is in acht musea in Mexico tentoongesteld. Recente studiereizen door India dienden als inspiratiebron voor haar nieuwste op dat land gebaseerde werken. Sleper maakt geen gebruik van subsidies en verkoopt haar werk nu uitsluitend rechtstreeks en niet via galeries.

Over Jivya Soma Mashe
Warli-kunstenaar Mashe is 2009 Prins Claus Laureaat en winnaar van de Padma Shri 2011, één van Indiaas belangrijkste prijzen. Voor zijn kunst gebruikt hij uitsluitend organische materialen. Warli is van oorsprong een religieuze vorm van kunst, maar Mashe is een voorloper van de niet-religieuze Warli-kunst. Zijn werk is ook buiten India tentoongesteld, onder meer in het prestigieuze Centre George Pompidou in Parijs. Samen met Jackie Sleper werkt hij momenteel aan een installatie die in 2013 in New Delhi plaatsvindt.

Einde persbericht


Noot voor de pers:
*De tentoonstelling SOIL in de Schalkwijkstraat 4 in Utrecht wordt zondag 7 oktober geopend. De opening start om 14.00 uur. Vertegenwoordigers van de media die hierbij aanwezig willen zijn of die workshops van beide kunstenaars willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via paapst@paapstvandam.nl .

* Voor informatie en interviewverzoeken aangaande Jivya Soma Mashe kunt u contact opnemen met Lot Dercksen, Hoofd Communicatie Prins Claus Fonds via l.dercksen@princeclausfund.nl of +31 (0)20 344 9169 of +31 (0)6 144 333 09

Bij de opening van SOIL op 7 oktober zijn naast Jivya Some Mashe en Jackie Sleper onder anderen aanwezig:
-Sushma K. Bahl, kunsthistoricus, schrijver en curator van culturele projecten in New Delhi/India
-Lilian Gonçalves-Ho Kang You, voorzitter bestuur Prins Claus Fonds voor cultuur en ontwikkeling, Staatsraad Raad van State