Selecteer een pagina

foto: Nico Koster

12 mei tot en met 8 juni 
do. t/m zo. 13.00 – 17.00 uur 

Op speelse wijze laat ze de kijker naar zichzelf kijken en toont ze hoe overmoedig, verliefd, angstig, kwetsbaar of ronduit rot we kunnen zijn.

‘Het overkomt je als je van iemand onder de indruk bent. Of wanneer je je bekeken voelt. Je voelt het opkomen als je in de wolken bent, of een heimelijke gedachte hebt. Op die momenten verraadt je lichaam dat je een bepaalde emotie ervaart en is er geen ontkomen aan: je gaat blozen. De nieuwste werken van Jackie Sleper (Amsterdam, 1962) roepen dit bijzondere verschijnsel op: je kunt er een rode kop van krijgen! Toch draait het in de tentoonstelling Tête Rouge vooral om levenslust en schoonheid, en wie heeft daar nou geen behoefte aan?’ De meer dan dertig objecten en collages die Jackie Sleper in de Utrechtse Galerie Quintessens bijeenbrengt zijn stuk voor stuk pronkstukken.
Sleper is een meester in het (her)ontdekken van schoonheid. In haar serie beelden laat ze op fantasierijke en vaak humorvolle wijze zien hoe mensen zijn. Vaak bevinden zij zich in ongemakkelijke situaties, maar proberen dat uit alle macht te verbloemen. Jackie Sleper richt zich op de kracht van de mens, maar laat ook onmacht zien. Op speelse wijze laat ze de kijker naar zichzelf kijken en toont ze hoe overmoedig, verliefd, angstig, kwetsbaar of ronduit rot we kunnen zijn (‘La Femme Pomme’). Vervolgens plaatst zij haar figuren letterlijk op een voetstuk, een sokkel, en zet er een glazen koepel overheen. Door gebruik te maken van mooie materialen als porselein en bloedkoraal en een perfecte afwerking weet zij voortdurend te verleiden
‘Mijn beelden zijn er al. Er komt een moment dat ze worden gemaakt’, stelt de kunstenaar. ‘Als er iets vrijkomt, komen de beelden naar buiten.’ Haar werken ontstaan uit gedachten, fantasieën, eigen gedichten en dagboekaantekeningen. Zo laat ze een naakte man balanceren op twee pelikanen, terwijl een vrouw met goed gevulde billen op zijn hoofd zit en twee vlinders omhoog houdt. ‘Heb je dikke billen, dan ben je goed geaard!’, lacht Jackie die gelijkwaardigheid nastreeft maar vrouwelijke energie laat zegevieren. Ze verwijst ook veelvuldig naar de kunstgeschiedenis met voorstellingen van de geboorte van Venus en de drie gratiën.

Met titels als ‘Secret love’, ‘First date’, ‘Walking Pussy’,’Smachtende Benen’, ‘Clarity’ en ’Oeps’ flirt ze met sensualiteit en erotiek, al zijn er altijd meerdere lagen en betekenissen. In haar werk vinden we ernst en humor, intimiteit en afkeer, hoop en ambitie, levenskracht en energie. Gecombineerd met een flinke dosis zelfspot en een hoog esthetisch gehalte.

– Maaike Staffhorst

GMG-World Uitgeverij

In het kader van de expositie Tête Rouge is het idee van het boek TÊTE ROUE ontstaan. Samen met GMG-World is het boek geproduceerd en wordt donderdag 9 mei in X Bank Amsterdam gepresenteerd. Het boek zal hier ook gedurende twee weken te koop zijn.
In het boek zijn Jackie’s sensuele kunstwerken opgenomen die zij over de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt en deze tot op heden voor eigen collectie heeft gehouden. Nu is de tijd om het naar buiten te brengen.