Selecteer een pagina

Schoonheid in vrijhield 

40 jaar kunst

 

Tentoonstelling

29 maart – 26 april 2020

Galerie Quintessens, Utrecht

Het maakt niet uit wie je bent, het is de energie die je mooi maakt.

Jackie Sleper (1962) maakt al veertig jaar werk waarin ze schoonheid (her)ontdekt en de strijd aangaat met onrechtvaardigheid. De verleiding, kracht, macht en onmacht van mensen -en vrouwen in het bijzonder-, menselijke relaties, de kwetsbaarheid van een kind, dieren en de natuur zijn haar belangrijkste themas. Galerie Quintessens in Utrecht toont een overzicht van 40 jaar kunstenaarschap en maakt samen met de kunstenaar een selectie uit haar vrije werk.

Alles doet ertoe in het leven en de kunst van Jackie Sleper. Haar eigen leven en de levens van mensen uit haar omgeving, alsmede de levensverhalen die ze hoort tijdens haar reizen. Ze verwerkt ze in kleurrijke fotos, tekeningen, schilderijen en sculpturen die ze samenstelt uit bestaande voorwerpen en nieuw gemaakte toevoegingen. Haar assemblages hebben op het eerste gezicht een betoverend effect, mede door haar unieke materiaalgebruik als figuren van porselein, fonkelende juwelen, medaillons, bloemen van glas en talloze andere details waaruit ze haar werken opbouwt. Wat ze niet zelf maakt of vindt, laat ze maken. Voor het beste vakmanschap reist ze regelmatig naar het buitenland, zo reisde ze voor haar nieuwste sculptuur met glas onlangs nog naar Tsjechië.

In haar portretten van vrouwen zet Sleper de vrouw in al haar hoedanigheden en stemmingen neer: als moeder, kunstenaar, angsthaas, verzorgende, minnares, hoer, naïef, bloeddorstig, betrouwbaar, gehaaid, humoristisch en lief. Maar altijd zelfbewust. Haar nieuwste beeld, Douleur de l’âme’ (Zielenpijn), is een verbeelding van ons lijden; van de vrouw wanneer haar iets wordt aangedaan, waneer ze niet wordt gezien of gehoord. Ze draagt een kroon van kindjes met pareltjes op hun hoofd. Haar haar is blauw als water en loopt in stromen naar beneden. Door haar hart steekt een pijl. Kunnen de vogels haar vrijheid geven?

Het beeldende werk van Jackie Sleper raakt aan poëzie, en niet zelden voorziet de kunstenaar haar werken van een gedicht. De kern van haar werk en van haar zijn is dan ook het beste in dichtregels te vangen. Omdat ze ook ongrijpbaar blijft.

Vrijheid

dat stop ik overal in

de drang, het verlangen

het was er al

ik zou zo

graag iedereen

de vrijheid willen geven

dat heb ik als kind al gedaan

laat het kind in je bestaan

leef

geef

ik hoop dat we komen

waar we zouden moeten zijn.

Hoop, ernst, intimiteit; Sleper weet het allemaal te combineren, vaak met een flinke dosis ironie. Zo geeft ze haar energie en strijdbaarheid dóór aan wie het nodig heeft en er van durft te genieten. Niets is vanzelfsprekend, niet in het leven en niet in de kunst. Vrouwen, vissen, vogels en vlinders. Bloemen, schelpen, water; alles heeft elkaar nodig om te kunnen bestaan.

Over de kunstenaar

Jackie Sleper studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Ze maakte studiereizen naar Ierland, Spanje, Praag, China en Mexico. In het buitenland exposeerde zij in verschillende landen in Europa, waaronder veel in Italië. In 2008 en 2009 toerde haar werk langs een aantal Mexicaanse musea en in 2009 exposeerde ze in India. In Nederland was haar werk onder meer te zien in Amsterdam (KunstRai), Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen en Galerie Animaux) en Utrecht (Daatselaar & Godhelp, Antiquairs en Galerie Quintessens). Ze won meerdere prijzen. Zie ook: jackiesleper.com

Tekst: Maaike Staffhorst

Galerie Quintessens

Nieuwegracht 53

Utrecht

———————————————————————————————————————————

NOOT VOOR DE REDACTIE: Voor meer informatie, openingstijden van de galerie, interview-aanvragen en beeldmateriaal kunt u contact op nemen met: Galerie Quintessens,

info@galeriequintessens.nl, +31 651453501, zie ook: galeriequintessens.nl

Tête Rouge

Vorig jaar bracht Sleper zon dertig sculpturen en collages bijeen in Galerie Quintessens uit haar serie Tête Rouge. Hierin laat ze op fantasierijke en vaak humorvolle wijze zien hoe mensen zijn. Vaak bevinden zij zich in ongemakkelijke situaties, maar proberen dat uit alle macht te verbloemen. Sleper richt zich op de kracht van de mens, maar laat ook onmacht zien. Op speelse wijze laat ze de kijker naar zichzelf kijken en toont ze hoe overmoedig, verliefd, angstig, kwetsbaar of ronduit rot we kunnen zijn (La Femme Pomme). Vervolgens plaatst zij haar figuren letterlijk op een voetstuk, een sokkel, en zet er een glazen koepel overheen. Door gebruik te maken van mooie materialen als porselein en bloedkoraal en een perfecte afwerking weet zij voortdurend te verleiden.

Mijn beelden zijn er al. Er komt een moment dat ze worden gemaakt, stelt de kunstenaar. Als er iets vrijkomt, komen de beelden naar buiten.Haar werken ontstaan uit gedachten, fantasieën, eigen gedichten en dagboekaantekeningen. Zo laat ze een naakte man balanceren op twee pelikanen, terwijl een vrouw met goed gevulde billen op zijn hoofd zit en twee vlinders omhoog houdt. Heb je dikke billen, dan ben je goed geaard!, lacht Sleper die gelijkwaardigheid nastreeft maar vrouwelijke energie laat zegevieren. Ze verwijst ook veelvuldig naar de kunstgeschiedenis met voorstellingen van de geboorte van Venus en de drie gratiën. Met titels als Secret love, First date, Walking Pussy,Smachtende Benen, Clarityen Oopsflirt ze met sensualiteit en erotiek, al zijn er altijd meerdere lagen en betekenissen.