Selecteer een pagina

Op zeven oktober 2018 heb ik mijn collectie Wonder Garden gepresenteerd. Deze collectie, een drietal borden met elk een andere afbeelding, is geïnspireerd op mijn moestuin, binnentuin en het land wat ik mijn thuis noem. Hier vinden de mooiste ontmoetingen plaats met dieren, bomen, insecten en mensen. Alles werkt in harmonie samen,maar dat betekent niet dat er geen strijd wordt gevoerd tegen de vergankelijkheid of de weerselementen.

Ik wil jullie graag meenemen naar mijn wonder garden en de reis die het heeft gemaakt om te komen tot wat het nu is. Mijn man Jan Jacob en ik zijn geen uitdaging uit de weg gegaan en samen zijn we erin geslaagd onze ideeën gestalte te geven.

Voor mijn Wonder Garden borden heb ik een gedicht geschreven die de ziel van onze tuin weerspiegeld.

WONDER GARDEN

When I perceive all living things in bloom

and butterflies and beetles which appear

to have a shining light within

I know that everything upon the earth will die.

How deep the birdsong in the morning sounds and the twilight from the blackbirds’ throats 

the pain floats pink before my eyes.

My garden wound.

Ons eerste avontuur was de aanleg van een binnentuin aan de achterkant van ons huis, passend bij het monumentale pand uit circa 1680. Toen we het kochten bestond deze tuin nog niet, maar voor ons stond vanaf het begin vast dat er een plek moest zijn, van buitenaf niet zichtbaar, waar we volledig tot rust konden komen. Deze verdiepte binnentuin moest gevoelsmatig dezelfde beleving oproepen als het huis, maar tegelijkertijd ook ruimte voor vernieuwing geven. Een samensmelting van oud en nieuw.

We hebben een fontein ontworpen met een vijver waarin diverse soorten vissen zwemmen. In de muren van de tuin bevinden zich vier nissen. Voor twee ervan heb ik een tegeltableau ontworpen, en voor de andere twee een patroon met schelpen. De inspiratie voor de schelpenmuur komt voort uit de schelpengrot die rond 1700 op het landgoed Nienoord in Leek is gemaakt

We hebben een fontein ontworpen met een vijver waarin diverse soorten vissen zwemmen.
In de muren van de tuin bevinden zich vier nissen. Voor twee ervan heb ik een tegeltableau ontworpen, en voor de andere twee een patroon met schelpen. De inspiratie voor de schelpenmuur komt voort uit de schelpengrot die rond 1700 op het landgoed Nienoord in Leek is gemaakt

Bijzonder leuk idee, maar heel veel werk!
De twee nissen, een gedeelte van de achterkant van het huis en het prieeltje, waarover later meer, hebben we beplakt met heel kleine mauvekleurige schelpjes. Dankzij de fantastische hulp van mijn kinderen en vrienden, die hier zowel in goede als slechte weersomstandigheden heel wat vrijwilligersuren in hebben gestoken, is het halverwege mei  gelukt dit project af te ronden. Mijn oprechte dank hiervoor!

Vanuit de binnentuin kun je het land bewandelen over een schelpenpad. Langs dit pad staat mijn Ode aan Gaudí, drie door mij ontworpen en gemaakte mozaïek banken: een vogel-, vlinder- en een hondenbank. Ik heb drie banken gemaakt omdat het getal 3 staat voor expansie en groei. Gaudí was in zijn tijd vernieuwend, zeer uitgesproken en voor velen later een inspiratiebron. De banken staan bij een blauwe regen, een groene en een rode esdoorn, die schaduw en rust geven en waar je je geest de vrije loop kunt laten.

In de loop der jaren is het gebied rondom ons huis steeds meer begroeid geraakt, er ontstonden als vanzelf mooie ruimten voor mijn objecten, alsof ze er thuishoorden. Longing Foal bijvoorbeeld, mijn eerste beeld uit de serie Shadow of Life, staat bij een treurceder, een bijzondere boom die je in Nederland niet vaak tegenkomt. Dulce y Amargo, ontstaan naar aanleiding van mijn reizen door Mexico, staat tussen de rododendrons. Het geelgouden licht van de citroenen weerkaatst prachtig in de ochtendzon.

Praktisch in het midden van ons landgoed is afgelopen juli het drie meter hoge beeld Clarity geplaatst, een beeld dat de schoonheid van het landschap doet excelleren. Voorbij Clarity is er een doorkijk over het water het bos in. Met name bij het aanbreken van de dag geeft dit een kalm en intrigerend gevoel. Soms lijkt het wel alsof er een deur opengaat naar een ander land met een andere horizon.

Het schelpenpad komt ten slotte uit bij mijn Wonder Garden, de moestuin waar ik onze groenten verbouw en waar de bijen rondzoemen die ons van heerlijke honing voorzien. Een eigen Wonder Garden is sinds mijn vroegste jeugd een langgekoesterde droom, die nu werkelijkheid is geworden.

Pas toen deze tuin volledig was afgerond kon ik aan mijn collectie Wonder Garden beginnen. Het idee om een bord te maken waar groenten en fruit uit mijn moestuin van konden worden gegeten, heb ik lang in mijn hoofd gehad. Zoals dat vaker gaat met ideeën die soms wat verder vooruitlopen terwijl de tijd er nog niet rijp voor is.

In mijn tuinen komen realiteit en fantasie samen waardoor surrealistische werelden ontstaan. Werelden die voor mij magische vrede met zich meebrengen. Net als in mijn collages uit de serie Isola. Deze vormen als het ware mijn dagboek en geven mijn diepste gedachten weer.

De natuur, mensen en dieren spelen in mijn leven een grote rol, dus ook in onze tuin.
Alle aanpassingen, veranderingen en verbouwingen van ons landgoed, onze hele reis kortom, zal ik vastleggen.

Wordt vervolgd!